Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

06-04-2024 NEJAT SAYMAN
NEJAT SAYMAN

NEJAT SAYMAN

Anadolu Efes Ataşehir’de ‘Lordlar Kamarası’ İle Güldü

Euroleague’de son haftanın kapısına kadar geldik. Haftaya kapıyı çalıp içeri gireceğiz ve çok önemli kapışmalar ile normal sezona veda edeceğiz. İlk sekiz içinde olmayı hak edenler ve hala 8. sıradan play-off ihtimali olanlar için cehennem gibi bir hafta olacak. İlk 7 takımın netleştiği ve sadece tek biletin kaldı play-off yarışında. Anadolu Efes ise dün akşam Ataşehir’de aldığı müthiş galibiyet ile play-in şansı en yüksek takım haline geldi. Sezon başı kadrolarına baktığımda Efes’in play-in takımı olabileceğini yazmış ve söylemiştim. Önümüzdeki hafta Kızılyıldız önünde hata yapmazlarsa 8.lik mazbatasını alacaklar. Maçı kazanmalarının en büyük nedeni oyunun temposunu sürekli ellerinde tutmaları oldu. Tempo yükseldikçe çok güçlü bir takım olabilen Fenerbahçe Beko’ya karşı tempoyu düşürüp kullanılan top adedini de azaltınca avantajı ele geçirdiler. 2 Euroleague şampiyonluğunda önemli etkisi bulunan ‘Lordlar Kamarası’ gecenin kazandıranlarıydı. Efes ayrıca en müsait pozisyona kadar topu çevirince boş atışları buldu ve kazanmayı hak etti. En önemlisi Efes kora kor fiziksel mücadele yaptı. Tomislav oyun planını hazırlayıp maça nadiren dokundu çünkü plan çok başarılı şekilde tutmuştu. Her oyuncu elinden gelen katkıyı verince Efes haftayı mutlu kapattı.

Stressiz günler geçiren ve play-off’u 6. sıradan garantileyip 5. lik şansı da bulunan Fenerbahçe Beko, mutlaka kazanmak zorunda olan Anadolu Efes önünde beklenen Basketboldan uzak oynayınca kaybetmekten kurtulamadı. Özellikle savunmada sezonun en kötü performanslarından birini verdiler ki hücum gücü yüksek Efes’e karşı avantajı kaybettiler. Yıldız takım oyuncusunu bile Fenerbahçe formasıyla dün gece maça soksanız asla yapmayacağı ilk şey Larkin ve Beaubois’u bırakıp yardıma gitmemek olurdu. Yardım et ve adamını bul (Help and recover) felefesinin geçerli olmadığı iki ismi de bol miktarda bırakıp yardıma gidenler yenilgiye davetiye çıkaran isimlerdi ! Bir ara Saras’ın çıldırdığını gördüm kenarda. Ancak Saras da maça Clyburn-Biberovic eşleşmesi ile başlayıp büyük hata yaptı. Daha maçın başında Clyburn’ü oyuna sokarsanız sonuç bu olur çünkü tabiri caiz ise Clayburn resmen Birerovic’i çıtır çıtır yedi ve erken faulletti. Hiç maç hazırlığı yapmadan ‘Hadi oynayın’ deseniz bu hataları kimse yapmazdı. Asıl önemli eleştirim ise şu: Takımın başına geçtiği günden beri Euroleague’de Madar’ı neredeyse hiç tercih etmeyen Saras, bu oyuncuyu kadroya almak yerine Şehmuz’u alsaydı ne Larkin ne de Beaubois huzurlu oynayamazdı. Ayrıca Şehmuz çok iyi baskı yapıp çok zor geçilen bir oyuncu. Ribaund, fastbreak ve çembere korkusuzca giden bir isim. İt dalaşına da bayılıyor ayrıca. Dün sahada Şehmuz olsa işin rengi farklı olabilirdi. Efes kısaları resmen fink attı. Şehmuz’u Spanoulis’i anlatır gibi anlatmıyorum. Sadece kararlılık, sertlik ve geri adım atmama özellikleri nedeniyle çok yararlı olabileceğini düşünüyorum. Ayrıca bunu Olimpiacos maçı için de ifade ediyorum. Yunan ekibinin çok fazla iyi kısa oyuncusu var. Şehmuz mutlaka Madar’ın yerine kadroda olmalıdır !!!

Gelelim Efes’e. Uzun süredir zor giden haftalar yaşıyorlar. Sakatlıklar bitip tam takım haline dönüşünce Efes resmen geri döndü. Bence son haftalarda çok formdalar ve sürekli ‘Biz geliyoruz’ diyorlar. Son maçlarda Oturu’yu tercih etmeyen Tomislav bu arada suya can simidini atıp denize öyle atladı ve maçı kazandıran kararı verdi. İstikrarlı olmasına rağmen dün gece Oturu girdiğinde hayatının şokunu yaşayan Motley resmen havlu attı. Larkin ve diğerlerini bilemem ama Efes’in acil sözleşme yenilemesi gereken ilk oyuncu Oturu diye düşünüyorum. Diğer oyuncular bence bütçe ile ilgili olacaktır. Gidenler gidebilir ama kalan sağlar Efes’e yeter. Yılların emeklerine teşekkür edilip formalar tavana asılır ve olur biter. Formalar tavana asılmak için değil midir? Efes’in ayrıcalıklı bir kulüp olduğunu ve oyuncular ile teknik ekibin alacaklarını 1 gün bile geçirmeden ödediğini unutanlar daha iyi şartlar için tabi ki gidebilir. Hiç sorun yok !

Son maçlarda sınıf atlamış görünen Ercan Osmani büyük kazanç. Eskiden şutu ile oynardı ama Efes’e gelince pota dibi oyununu da çok geliştirdi. Katkısı her geçen gün artıyor. Joker etkisi yapmaya başladı. Gelecek için çok iyi haber bu. Melih-Salih ve Mehmet Efe’nin Türkiye liginde hayal ettiğim dakikaları almamaları beni üzüyor son haftalarda. Unutmayalım ki Basketbolda gelecek için umutlanabileceğimiz oyunculardan üç tanesi Efes kadrosunda. Yıllarca heba olan yerli oyuncular  kervanına onları da katmayalım lütfen !

Lacivert beyazlı ekip son maçında Kızılyıldız’ı yenecek güçte olmasına rağmen Sırp ekibinin güçlü olduğunu ve bazen müthiş maçlar oynadığını da unutmayalım. 3 önemli eksik ile Ataşehir’de Fenerbahçe’yi yenmişlerdi. Şu anda oyuncuların Avrupa’da kulüp arayan ve takımda kalmak için kendini gösterebilecekleri son Euroleague maçı olduğunu göz önüne almak gerek. Sırp takımları rakipleri düşünmek yerine birbirlerini anlamsızca yiyince ikisi birden play-in dışı kalmak üzere. Gerginlik kimseye yaramaz. Büyük hata yaptılar bu yıl.

Real-Baskonia dostluğu dün geceye damga vurdu ! Panathinaikos otomatik viteste hedefe koşuyor. Ataman’nın doğru kimya başarısı yine devreye girince stres her hafta daha alt seviyeye indi ve özgüvenler arttı. Yıllarca Olimpiacos hegamonyasına direnemeyen Panathinaikos bu kez hem Yunan ligi hemde Euroleague’de şimdilik rakibinin önünde yer alıyor. Önümüzdeki hafta Alba Berlin’i yenip 2.lik ile normal sezonu tamamlayacaklardır. Yıllar sonra muhteşem OAKA’nın eski günlerine dönmesi özellikle Euroleague için büyük kazanç oldu. Yüksek ihtimalle Pana-Monaco-Barcelona eşit puanda tamamlayacaklar ve averajla 2-3 ve 4. sıra belli olacak. Fenerbahçe Beko’nun play-off’ta Barcelona’yı tercih edeceğini sanmıyorum. Bunlar hesap-kitap işi. Monaco eşleşmesi bence Fenerbahçe için çok daha mantıklı. Mike James’in düşük verimle oynadığı günlerde onları yenebilmek kolaylaşıyor. Barça bence ideal eşleşme olmaz.

Naçizane tabi ki…

Hepinize harika bir bayram tatili diliyorum…




NEJAT SAYMAN Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250