Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

12-01-2023 NEJAT SAYMAN

Turkish Airlines Euroleague’de İspanya deplasmanına çıkan Anadolu Efes ilk durakta Valencia Basket’e konuk oldu. Hafta sonu İspanya liginde Baskonia önünde hem maçı hem de yıldız oyuncuları Rivero,Jones ve Harper’ı kaybeden Valencia Basket eksik kadrosuna rağmen müthiş mücadele edip üstüne çok iyi Basketbol oynayınca Anadolu Efes’i son periyottaki 29-15’lik seri ile 81-71 yenmeyi başardı. Bu sezon Valencia’ya 2. kez yenilen Anadolu Efes kaybetmekten kurtulamadı ve 9. sıraya indi.

Emek ve tempo takımı Valencia önemli oyuncuları Rivero,Jones ve Harper’ı aradı mı? Kesinlikle hayır. Bugün sahadaki kadro gerçekten seyir zevki olarak müthiş Basketbol oynadı ve inanılmaz mücadele etti. Valencia rahatlıkla 1 devre daha oynardı. O kadar hazırlardı yani. Ligde tam kadro olabilseler belki de ilk dört içinde yer alırlardı. Öncelikle maça ve birbirlerine olan inanç ve saygıları ile resmen ders verdiler. Bire bir savunmada topa yaptıkları baskı rakibi çok hırpalayan ve tedirgin eden cinstendi. Geçilen oyuncuya gelen yardımlar, help and recover pozisyonları(yardım et adamına dön) bence kusursuza yakındı. Hücumda ise ne yaptığı ve ne yapmak istediği çok belli olan, topla lüzumsuz oynamayan, bol penetre ve pas ile savunmanın kafasını karıştırıp boş şut pozisyonları bulan ve çemberi mümkün olduğunca penetreler ile zorlayan bir takımı izledik..şaşkın,hayretler içinde ve saygı duyarak. Bencillikten tamamen uzak, arkadaşlarına pozisyon hazırlamak için didinen, boş ise atan değilse en müsait oyuncuyu bulan basit ve saygılı Basketbol modelini izledik. 1 topun değerini bilerek mücadele eden, her topta hızlı hücumu ve kolay sayıyı zorlayan bir takım. Boş atışların tamamını eli titremeden ve büyük bir özgüven ile atan ve sokan, çembere gidip bitirişleri mantıklı yapan, birbirlerine hiç jest-mimik yapmayan, bahane üretmeyen, mutsuz ve bezgin bakmayan,tek hedefi kazanmak olan bir takım. 17 yaşındaki Lucas Mari’yi oldukça güvenle sahaya sürüp cesaretlendiren bir Koçu müthiş heyecanı ile izlemek ilginç oldu ayrıca. Eksik oyunculara rağmen maç öncesi demecinde neredeyse meydan okuyan bir Koç. Yani toplamda galibiyeti sonuna dek hak eden ve Basketbol resitali veren bir takım izledik. Bize de onları müthiş Basketbol ve galibiyetlerinden dolayı alkışlamak düşer.

Gelelim Efes’e…onları bu akşam asla eleştirmeyeceğim. Neden kaybettiler peki diye sorarsanız da ‘Yukarıda Valencia için belirttiğim şeylerin neredeyse hiç birini yapmadılar’ deyip konuyu kapatacağım. Çünkü yapılmayanları sezon başından beri zaten dile getiriyoruz. Copy-paste yapmaya gerek yok. Ancak bir tek gerçek var ki o da Efes’in gerek Türkiye Liginde ve gerekse Euroleague’de hiç tat vermediğidir. Barcelona maçını milat kabul edip silkinirler ise belki bazı şeyler değişir. Yoksa gerek sahadaki mücadele,gerek oynanan Basketbol kalitesi ve gerekse alınan sonuçlar şampiyona yakışmıyor. Barça maçında bambaşka bir Efes görmeyi dileyelim.

Naçizane…

 

 




NEJAT SAYMAN Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250