Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

26-05-2015 EMRE DAĞDELEN

Her antrenörün oyuncularından en büyük beklentisi savunma yapmalarıdır ve kenardan en çok duyulan sözlerden biride “haydi beyler savunma” dır.

Yapmasına yapayım ama savunmada ne yapayım? Savunmada istenilen her şeyi n daha önceden çalışması gerekiyordur. Antrenörler çalıştırmadıkları şeyleri kesinlikle oyuncularından istememelidirler ya da isteseler bile bunda başarı beklememelidirler. Savunma sistemleri yoğun geçen yaz dönemlerinde tüm opsiyonları çalıştırılarak anlatılmalı ve uygulanmalıdır. Temel olarak takımın oyuncu yapısına uygun sistemler bu çalışma dönemi sonunda belirlenmelidir. Antrenör zaten sezon başında oyuncularını seçerken kafasında oynatmak istediği sistemlere uygun ya da uygun olmaya müsait oyunculardan yana tercihlerini kullanmalı. Ara dönemlerde bir takımın başına geçtiyse o zamanda kendi doğruları ya da oynamak istediği sistemi uygulayamayabilir bu zamanlarda ise ısrarcı olmayıp bilgi, birikim ve tecrübelerinden yola çıkarak yine o oyunculara uygun değişiklikleri bularak uygulamaya sokmalıdır. Tabii ki altyapı takımlarında bence bütün sistemler doğru yaş kategorilerinde verilmeye başlanmalı ve genç takım son senesinde oyuncu tüm sistemleri bilir ve uygulayabilir hale gelmelidir ki A takımda maç maç değişebilecek olan savunma detaylarına çabuk uyum sağlayabilecek durumda olmalı.

Tüme varım ya da tümden gelim yöntemi ile bu sistemler çalışılmalı bu tamamen antrenörün kişisel öğretim metoduna göre uygulanır. Ben tüme varım metodunu tercih edenlerdenim. Böylece oyuncuların daha çabuk öğrenip takım halinde yapılacak olan savunmalara hızlı bir şekilde adapte olabileceklerine inanıyorum.

Rakip takım oyuncularının hücum zaaflarını bulup ona göre savunmalar tercih etmek ve oyuncuları hafta içinde bu şekilde hazırlamak bununla beraber alternatifler hazırlamakta önemli. Şutu olan bir kısa ile şutu olmayan bir kısaya aynı savunmayı yapmak gereksiz yorgunluğa sebep olabileceği gibi sadece tek tarafa dönen bir uzuna yapılacak olan savunma ile alternatifleri kullanabilen bir uzuna yapılacak olan savunma bence aynı olmamalı. Bunların hepsi yazın yapılan çalışmalar ile altyapısı hazırlanarak daha sonra yapılan hazırlık maçları ile yapılan hatalar sonucu detaylandırılarak sezonda uygulanmaya hazır hale getirilmelidir.

Burada en önemli olan noktalardan birisi ise gerek adam adama gerekse alan savunmalarında ana savunmaların seçilmesi ve bu savunmaların mükemmele yakın hale getirilmesine çalışılmalıdır.

Antrenörlerin en büyük görevlerin birisi oyuncularının işlerini kolaylaştırmalarıdır. Uzun geçen sezonlarda buna çok ihtiyaç vardır. Bu yüzden savunma tercihlerinde doğru eşleştirmeler, sistemlerdeki doğru tercihler ve kodlamalar antrenörün takım üstündeki etkisini arttırmakla beraber, kendisine duyulan saygı ve güveni arttıracaktır.

Antrenmanlarda yapılan yanlışları bıkmadan ve usanmadan düzeltmeli ve bunda da oyuncunun oynadığı lige bakılmamalıdır. Tekrar sayısının çokluğu başarıyı getirecektir.

Basketbol antrenörleri oyuna en çok etki edebilen antrenörlerdir. Gerek sahaya yakınlığı, molalar, oyuncu değişiklikler ya da kenardan yaptığı sözlü müdahaleler ile bunu sağlayabilir. Oyunculara anlık yapacağı hatırlatmalar, rakip takımın oynadığı hücum setlerine göre oyuncularına yaptığı uyarılar “haydi beyler savunma” sözlerinden çok daha etkili olacaktır.  




EMRE DAĞDELEN Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250