Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

13-04-2023 GENEL

Zagklis: Olimpiyat rüyasını canlı tutmamız gerekiyor

FIBA Genel Sekreteri Andreas Zagklis bu sene ilk defa gerçekleşen Gençler Basketbol Şampiyonlar Ligi için Bursa’daydı. Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) ve Tofaş yetkilileriyle birlikte turnuvada oynanan maçları yakından takip eden Zagklis, Türkiye’nin turnuvalara ev sahipliği yapma konusundaki performansını da övdü.

Zagklis: Olimpiyat rüyasını canlı tutmamız gerekiyor

Bursa’da açıklamalar yapan Zagklis, Gençler Basketbol Şampiyonlar Ligi’nin genç oyuncuların gelişimi için çok önemli bir adım olduğunu belirterek, “Gençler BCL’in ilk gününden itibaren buradayım çünkü Gençler BCL Avrupa basketbolu stratejimiz ve genç oyuncularımızın gelişimi için çok önemli bir adım. FIBA, sportif sonuçların önemini, milli takımlar ile ulusal liglerin değerini ve ulusal oyuncuların gelişimini destekleyen BCL'i 7 sezondur desteklemektedir. Basketbolun büyümesinden bahsederken yerli yeteneklerin denkleme dahil edildiğinden emin olmak bizim için çok önemli. Bu nedenle, BCL’de ilk günden itibaren, her kulübün en az 6 yerli oyuncuya sahip olması gerektiği kuralı var. Kulüplerin altyapı programlarındaki çalışmalarını desteklemeden onlardan en az 6 yerli oyuncuyu BCL kadrolarına kaydetmelerini isteyemezsiniz. Gençler BCL kulüplerden gelen talepler üzerine doğdu ve FIBA ile ulusal federasyonların yaz aylarında yaptığı çok sayıda genç milli takım müsabakasıyla yaptığı büyük yatırımları kulüp sezonunda tamamlamak için burada.” dedi.

 

“Yerli oyuncuların ortalama oynama sürelerinden hala memnun değilim”

Avrupa’da kulüplerde oynayan yerli oyuncuların ortalama oyun süreleri konusuna değinen Zagklis, “BCL'in gelişi, genç Avrupalı oyuncular için oyunun kurallarını değiştirdi. Daha önce ve aslında bugün hala diğer müsabakalarda, bir kulübün Avrupa'da 12 yabancı oyuncudan oluşan bir kadroyla oynayabildiği bir ekosistemde yerli oyuncu kuralının getirilmesi, genç Avrupalı oyuncular için birçok yer açtı. Furkan Korkmaz'ın BCL'de yılın genç oyuncusu olduğunu ya da BCL'de kulüp düzeyinde ilk uluslararası adımlarını atan Alperen Şengün ve Şehmus Hazer'in o zamanlarını hala hatırlıyorum. Ancak yerli oyuncuların ortalama oynama sürelerinden hala memnun değilim, bu da kulüpler ve federasyonlarımızla çalışmaya devam etmemiz gerektiği anlamına geliyor. Gençler BCL de bu yöndeki önlemlerimizden biridir. Uluslararası turnuvalara erken yaşta katılmak ve en iyilere karşı mücadele etmek, genç oyuncuların daha hızlı gelişmesine ve kulüpleri ile koçlarının onlara güvenme kararlarını kolaylaştırmasına yardımcı olacaktır.” şeklinde konuştu.

 

“Bursa’da gördüğüm çok yüksek organizasyon seviyesinden hiç şüphem olmadı”

Türkiye’nin FIBA etkinliklerini başarıyla düzenlediğini belirten Zagklis, “Türkiye Basketbol Federasyonu sadece bir FIBA üyesi değil, aynı zamanda başarılı FIBA etkinlik organizasyonlarının zengin geçmişine sahip uzun süreli bir ortaktır. Basitçe söylemek gerekirse, TBF portföyümüzde bulunan her tür etkinliği düzenledi. Geçen aralık ayında FIBA Merkez Kurulu TBF'ye 2024 ve 2026 yıllarında iki Gençler Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma hakkı vermeyi kabul etti ve Tofaş’ın Bursa gibi bir basketbol kentinde başarıyla düzenlemekte olduğu Gençler BCL, TBF Başkanı Sayın Türkoğlu ve ekibi ile konuştuğumuz kalkınma planına mükemmel bir şekilde uyuyor. Bursa’da gördüğüm çok yüksek organizasyon seviyesinden buraya gelene kadar hiç şüphem olmadı ve eminim ki bugün burada yer alan birçok genç oyuncu ilk defa Bursa’da yaşadıkları Avrupa kulüp deneyimini sonsuza dek hatırlayacak. Şunu da belirtmek isterim ki Türkiye son zamanlarda basketbol dünyasında da herkesin yüreğini dağlayan bir trajedi yaşadı. Bu gibi durumlarda spor, dünyadaki en birleştirici unsurlardan biridir. Bu vesileyle de gördük ki sadece Türkiye'den değil, dünyanın her yerinden tüm kulüpler ve oyuncular bağış gönderdi. Biz de TBF'nin Basketbol Köyü projesine maddi ve manevi destek verdik. TBF Başkanı Türkoğlu ile de deprem gününden beri yakın temas halinde olduk. Sporun bu güzel ülkenin insanlarını birleştirmeye devam edeceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

“Bu yaz basketbolseverler için basketbol festivali olacak”

Ağustos ayında başlayacak FIBA Dünya Kupası’ndan da bahseden Andreas Zagklis, “Bu yılki Dünya Kupası’nda 2019'da oynayan 32 takımdan farklı olan 9 takım izleyeceğiz. Bu da bize, en üst seviyede basketbol oynamaya hazır 32'den fazla takımımız olduğunu ve ülkeler arasındaki rekabetin arttığını söylüyor. Basketbolseveler için bu yaz Olimpiyat Ön Elemeleri ile başlayacak ve Dünya Kupası finalleri ile bitecek bir basketbol festivali olacak. Dünya Kupası'na ilk kez 3 ülkenin ev sahipliği yapması özel bir durum olacak. Takımların şu anda süren hazırlıklarındaki heyecan, oyuncuların ve antrenörlerin son etapta ellerinden gelenin en iyisini yapmaya hazırlandığını gösteriyor. Yani bu basketbol açısından şüphesiz dünyanın en iyisi olacak. FIBA ve ev sahipleri, televizyon yapımında da yenilikler sunmaya hazırlıyor. Dört yıl önce Çin'de olduğu gibi, maçları televizyon başından takip edecek basketbolseverlerin deneyimi için yeni standartlar belirlemeyi umuyoruz.” dedi.

 

“Olimpiyat rüyasını canlı tutmamız gerekiyor”

Türkiye’nin de yer alacağı Olimpiyat Ön Elemeleri ev sahiplerini yakında açıklayacaklarını belirten Zagklis, “Olimpiyatlar için ön eleme turnuvası yapmak pandemi zamanında ortaya çıkan bir fikir. 2020 yılında küresel takvim ile istatistikleri analiz edecek zamanımız oldu ve gözlemledik ki, milli takım müsabakalarının seviyesi çok hızlı büyürken ve (en azından şimdilik) Dünya Kupası'nı 32 takımın üzerine çıkaramadığımız için, dünyanın dört bir yanındaki birçok üst düzey takımın da Olimpiyat rüyasını canlı tutmamız gerekiyor. Bu da ön elemelerde Arjantin, Nijerya, Türkiye, Polonya, Kore ve diğerleri gibi en üst seviyedeki takımlar dahil olmak üzere dünya çapında 40 takım mücadele edecek. Ön elemelerde en az 3 en fazla 5 maç olacak ve ev sahibi ekipler de 10-20 Ağustos tarihleri arasında kendi taraftarları önünde oynayacak. Yaklaşık iki hafta içinde ev sahiplerinin kim olacağı konusu ile ilgili daha fazla haber paylaşacağız.” şeklinde konuştu.

 




Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GENEL HABERLERİ
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250