Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

27-10-2022 GENEL

Ev Konforunda Verimli Bir Spor Deneyimi Mümkün mü?

​Spor yapmak bilinçaltımıza “kilo vermek istiyorum” , “kas yapmam lazım” kavramları ile kodlanmadı mı?

Ev Konforunda Verimli Bir Spor Deneyimi Mümkün mü?

Söz konusu durumlardan herhangi biri bizim için odak noktası olduğunda spora yönelmiyor muyuz? Oysa spor; bir aktivitenin ötesinde, hayatın merkezinde olması gereken bir eylemdir. Sağlıkla doğrudan ilintili olsa da pek çoğumuz hayat koşuşturmacası içinde düzenli spor yapmaya vakit ayıramıyoruz. Bu noktadaki en zor kısım ise şüphesiz hazırlanıp evden çıkmak…

Peki spor anca spor salonlarında yapıldığı takdirde mi en üst performansı getirir? Tabi ki hayır. Bu hususta önemli olan; kendiniz için doğru olan çalışmayı belirleyip uygun ekipmanları tedarik edebilmektir. Sahip olacağınız tek bir bench sehpası bile, bir spor salonundan elde edebileceğiniz verime, ev konforunda ulaşmanıza olanak tanır. Burada tekrar altı çizilmelidir ki “doğru bir çalışma programı” evde yapılacak kaliteli bir spor rutininin temel taşıdır.

Sağlık için Düzenli Spor Şart!

Spor yapmanın en bilinen faydaların biri bağışıklık sistemini güçlendirdiğidir. Üstelik sadece fiziksel olarak değil psikolojik açıdan da çeşitli destekleyici faydaları uzmanlarca belirtilir. Bu denli önem arz eden bir aktiviteyi, çoğu zaman bahanelerin arkasına saklanarak erteliyoruz. Hâlbuki spor için ne mekânın önemi vardır ne de zamanın. Parkta yapacağınız bir yürüyüş, kendi kendinize uygulayabileceğiniz ip atlama hareketleri ya da kardiyo… Mevcut yaşantınızın getirileri içerisinde kendiniz için en doğru olan spor rutinini oluşturmak mümkün.

Güncel sağlık durumunuz, yaşınız ve cinsiyetiniz oluşturmak istediğiniz spor düzenine etki edecek faktörlerdendir. Kendinize en uygun planı oluşturmadan önce mutlaka ilgili noktalara dikkat ederek bir uzmandan yardım almalısınız. İdeal programınızı yaratıp düzenli sporu hayatınıza almaya ise konfor alanlarımız da olan evlerden başlamaya ne dersiniz? Motive edici bir müzik, rahat kıyafetler ve portatif spor ekipmanları… Ev konforunda verimli bir spor deneyimine başlamaya artık hazırsınız.

Evde Hangi Sporlar Yapılabilir?

Aslına bakarsanız evde yapılabilecek sporların bir sınırı bulunmuyor. Bunun direkt olarak ilgili olduğu durum ise evinizin fiziksel koşulları. Müstakil bir evde yaşayan ile apartman dairesinde yaşayan kişilerin elbette aynı düzeyde efor sarf edebilecekleri aktiviteleri gerçekleştirebilmesi çok da olası değil. Ancak ağırlık çalışma, barfiks çekme, mekik, squat gibi birçok hareket; evlerin fiziksel koşullarından görece etkilenmeyen türde sporlardandır. Bununla birlikte kardiyo egzersizleri ile yine mekânın durumundan bağımsız olarak ev konforunda sağlığınızı destekleyici uygulamalarda bulunabilirsiniz.

Kardiyo evde yapılabilecek etkili ve basit yöntemlerin başında gelen; egzersizleri doğru yapıldığı zaman forma girmekten kilo vermeye, zinde kalmaktan kondisyon sağlamaya kadar türlü yararları olan spor çeşitlerindendir. Zamandan ve mekandan tamamen bağımsız bir şekilde, evde kendi başınıza uygulayabileceğiniz kardiyo antrenmanının öne çıkan başlıca faydalarına göz atalım:


.Metabolizmayı hızlandırarak etkili yağ yakımını destekler.

.Kondisyonu artırarak enerjik ve canlı hissetmeyi sağlar.

.Vücuttaki negatif iyonların atılmasına destek olarak stresi azaltmada etkilidir.

.Azalan stres ile beraber uyku rutinini düzene sokmada belirleyici bir görev alır.

.Kalbi güçlendirmeye, solunum sistemini düzenlemeye yardımcı olur.


Fiziksel yapınız ve sağlık koşullarınız kardiyo yapmaya uygun ise günde ortalama 25 dakika ayırarak ev konforunda etkili bir şekilde rutin oluşturabilirsiniz. Ritmik şekilde yapacağınız birçok hareket kardiyo sınıfına girebilmektedir. En bilinenleri tempolu yürüyüş, bisiklete binmek, yüzme, ip atlama, koşu olsa da kalp atış hızınızı yükselten çeşitli egzersizler, kardiyo ihtiyacınıza cevap verecek niteliktedir.

Kardiyo antrenmanlarının yanı sıra evde uygulaması verimli olan bir diğer çalışma stili ağırlık ve barfiks çalışmaktır. Sırt kaslarının daha güçlü olmasına katkı sunan barfiks uygulamaları; duruş bozukluğunun düzeltilmesi, bilek ve kol kaslarının daha güçlü olması noktasında oldukça destekleyici çalışmalar arasında yer alır. Düzenli olarak barfiks çekmek, kalp atış hızına doğrudan etki ettiği için kardiyo antrenmanları arasında da gösterilebilmektedir.

Ağırlık çalışmalarının ise genelde evde yapmaya uygun olmadığı düşünülür. Ancak fiziksel yapınıza uygun olarak tedarik edeceğiniz kaliteli dambıl ve halter setleri ile ihtiyacınız olan her türlü harekete yaşam alanınızda en verimli şekilde ulaşmanız mümkün. Squat, lunge, deadlift, shoulder press gibi hareketler; kalçadan kollara kadar vücudun kilit noktalarını çalıştırarak elde etmek istediğiniz görünüme kavuşmanızı sağlayacak düzeyde uygulamalardandır.

 

Takviyeler ile Sporunuzu Üst Seviyeye Çıkarın

Düzenli spor yapmak belirli düzeyde enerji gerektirir. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi ise dengeli beslenme ve takviye besinlerle elde etmeliyiz. Uyguladığınız antrenman programına göre değişen kaybettiğiniz kalori miktarı, eğer zayıflamak istemiyorsanız dengede tutulmalıdır. Aksi takdirde yağ yakımından kas kaybına geçiş durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle proteinlerin, spor rutini olan bireylerin beslenme listelerinde ilk sırada yer alması gerekir. 

Kas kütlesinin korunmasında önemli bir rol aldığı gibi hücreleri onaran en önemli madde de yine proteindir. Spor öncesinde ve sonrasında alınması gereken protein çeşitleri ise kendi içinde farklılık gösterir. Antrenmana başlamadan ortalama 1 saat önce ve antrenmanın hemen sonrasında protein ihtiva eden besin veya takviye edici gıdalar almak, sağlıklı bir spor deneyimi için son derece destekleyicidir. Bu noktada spor takviminizin yoğunluğu, kilonuz, yaşınız gibi etkenler almanız gereken protein miktarı konusunda belirleyicidir.

Kimi zaman yiyecekler yolu ile aldığımız proteinlerin ise yeterli gelmediği durumlar söz konusu olabiliyor. “Her gün düzenli olarak yumurta yiyorum, kırmızı eti diyet listemden eksik etmiyorum” deseniz de almanız gereken proteinin emilimi vücut tarafından gerçekleştirilmiyor olabilir. Spor yapmaktaki asıl amacın boşa efor harcamak değil sarf edilen emeğin uygun sonuçlara ulaşması olduğu düşünülürse, bu amaca hizmet edecek takviyelerin önemsenmesi gereklidir.

Besinler yolu ile söz konusunu protein dengesini kuramadığını düşünenler için etkili ve pratik bir çözüm olan takviyeler arasından en iyi protein tozu çeşitlerine Akakçe üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Böylelikle spor sürecini en üst seviyeye taşır, harcadığınız enerjinin karşılığını sağlıklı bir şekilde alabilme imkânına erişirsiniz. Bu noktada fiziksel özelliklerinize en uygun takviye ve dozu belirlemeden önce bir uzman görüşünü almanız ekstra faydalı olacaktır.

Spor Yapanlar Hangi Besinlerden Uzak Durmalıdır?

Spor yaparak kazanılan değerler, kişinin kendisine yaptığı uzun vadeli yatırımlardır. Eğer ki antrenman yapmayı bir hayat tarzı haline getirmezseniz, emeklerinizin bu bağlamda boşa gitmesi engellenemez bir gerçektir. Peki bu süreçte emeklerimizin karşılığının kalıcı olmasının temel koşulu hangi yoldan geçiyor? Hiç şüphesiz zararlı gıdalardan uzak durmaktan… Fast Food çeşitleri, dondurulmuş ve işlenmiş gıdalar, hamur işi ve tatlılar, gazlı içecekler, hazır meyve suları, çok tuzlu gıdalar koşarak uzaklaşmanız gereken başlıca besinler arasında yer alıyor.

Hem ruhsal hem de fiziksel etkileri oldukça fazla olan spor yapma eylemini, ev konforunda rahatlıkla hayatınıza dahil edebileceğinizden bahsetmiştik. Söz konusu beslenme kurallarına da bu yaşam biçimi içerisinde yer vererek çok daha mutlu ve sağlıklı bireyler olmanızın önünde hiçbir engel yok. Unutmayınız ki ihtiyacınız olan motivasyon, insanca yaşamanın bir gerekliliği olan sağlıklı olma arzusunda yatmakta. Tek yapmanız gereken şey sadece biraz “farkındalık” ve aksiyona geçebilmek için “cesaret.”




Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GENEL HABERLERİ
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250